Veelgestelde vragen
Welkom bij onze FAQ-pagina voor mobiele en internetabonnementen. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze diensten en hoe je de beste deals kunt vinden. Als je een specifieke vraag hebt die hier niet wordt beantwoord, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.
Uitgelichte vragen
Hoe gaat overstappen in zijn werk?
Hoe vergelijk ik het beste?
Waarom vergelijken bij De Prijsvergelijker?
Ik heb hulp nodig bij het verlengen of overstappen. Welke hulp bieden jullie?
Algemene vragen
Vind hier je antwoorden op algemene vragen
We vergelijken tarieven van populaire mobiele providers en internetdienstaanbieders, waaronder KPN, Odido en Vodafone.
Hoe wordt de dekkingsinformatie voor mobiele netwerken weergegeven?
Onze site geeft gedetailleerde informatie over de dekking van mobiele netwerken en biedt filters om providers te vergelijken op basis van internetsnelheid.
Bekijk hier een overzicht van de dekking per land en de daarbijbehorende tarieven.
Wil je weten welk netwerk en maximumsnelheden worden gehanteerd door providers? Klik dan hier.
Je kunt abonnementen vergelijken op basis van verschillende criteria, zoals belminuten, sms, datavolume en meer. Pas filters aan naar jouw behoeften.
Als je een contract hebt met een bepaalde looptijd, kan het voortijdig beëindigen extra kosten met zich meebrengen. Flexibele contracten hebben vaak meer vrijheid.
Providers verstrekken informatie over contractduur en opzeggingsvoorwaarden, gedurende de bestelling en/of in de algemene voorwaarden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Ontdek welke extra's elke provider biedt, zoals gratis belminuten, sms-berichten of exclusieve kortingen. Deze worden duidelijk weergegeven in de vergelijking. Ook kun je hier een overzicht vinden van de verschillende acties per provider.
Gebruikers kunnen recensies en ervaringen delen om anderen te helpen bij hun keuze. We tonen ook klanttevredenheidsscores indien beschikbaar.
Onze website is ontworpen met een gebruiksvriendelijke interface die toegankelijk is vanaf verschillende apparaten.
Heb je vragen of problemen? Ons klantensupportteam staat klaar om je te helpen. Klik hier om naar de contactpagina te gaan.
We waarderen feedback en gebruiken het om onze service te verbeteren.
Internet (& TV)
Vind hier je antwoorden op vragen over internet & TV
De overstaptijd voor internet varieert. Het proces omvat de verwerking van je aanvraag (enkele dagen), installatieafspraak voor nieuwe apparatuur (enkele dagen tot weken), en de daadwerkelijke overstap (enkele dagen tot weken). Houd rekening met de opzegtermijn bij je vorige provider (meestal één maand). Neem contact op met de nieuwe provider voor specifieke informatie en eventuele kosten.
Doorgaans geld dat je na 30 dagen aangesloten zou moeten zijn bij je nieuwe provider, mits je huidige contract (maandelijks) opzegbaar is.
Ja, in veel gevallen is het mogelijk om je abonnement aan te passen of uit te breiden als je behoeften in de toekomst veranderen. Het is raadzaam om de specifieke voorwaarden van je abonnement en de mogelijkheden voor wijzigingen te controleren bij de betreffende serviceprovider. Vaak bieden providers flexibiliteit om te upgraden, downgraden of bepaalde functies toe te voegen op basis van je veranderende behoeften.
Overstappen naar een nieuwe internet- (en TV-)provider? Dit kan in slechts drie eenvoudige stappen worden gedaan:
1) Bestellen
Heb je de perfecte internetprovider voor jou gevonden? Klik dan op de knop bij het gewenste abonnement. Je wordt doorgestuurd waarna je op hun website een nieuwe internetabonnement kunt aanvragen. Je ontvangt vervolgens een bevestigingsbericht van je nieuwe provider met de datum waarop je nieuwe abonnement ingaat.
Hierbij kun je gebruikmaken van een handige overstapservice, waardoor je verder niets hoeft te doen. Je nieuwe provider regelt de overstap voor jou. Dat betekent dat je oude abonnement automatisch wordt opgezegd voor jou.
2) Installatie van je pakket
Als je hebt gekozen voor kabel-of (A)DSL-internet, zal je provider een doe-het-zelf-installatiepakket naar je opsturen. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om je abonnement zelf te installeren. Als je toch hulp nodig hebt, stelt je provider meestal gratis een monteur beschikbaar. Bij een glasvezel-aansluiting komt in veel gevallen standaard een monteur langs.
3) Geniet van je pakket
Op de afgesproken datum wordt je nieuwe internetabonnement geleverd, en kun je zorgeloos online gaan. Geniet van je pakket!
Heel weinig! Terugsturen van je huidige apparatuur naar je oude provider. Hierover wordt je per e-mail op de hoogte gehouden.
En het installeren van je internetpakket. Bij een DSL aansluiting ontvang je een installatiepakket met heldere uitleg. Installeren is met een installatievideo en duidelijke handleidingen heel eenvoudig. En kom je er toch even niet uit, dan bel je gewoon met ervaren helpdeskmedewerkers. Zij praten je er snel doorheen!
Toch een monteur nodig? Bij veel providers ben je gegarandeerd van een monteur, mocht ook de telefonische uitleg je niet door de installatie heen helpen. Zonder extra kosten.
Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor korting bij het verlengen van je internetabonnement, is het raadzaam om contact op te nemen met je huidige provider. Zij kunnen je vertellen welke aanbiedingen beschikbaar zijn op basis van je huidige abonnement en klantstatus. Het loont vaak de moeite om te onderhandelen of verschillende providers te vergelijken om de beste deal te vinden wanneer je je abonnement wilt verlengen.
Over het algemeen geldt dat overstappen vaak voordeliger is dan verlengen. Loyaliteit loont dus niet (altijd)!
De opzeggingsvoorwaarden voor het beëindigen van een internet- en tv-abonnement kunnen variëren afhankelijk van de provider en het type contract dat je hebt. Hier zijn enkele algemene punten om te overwegen:
Opzegtermijn: providers hanteren vaak een opzegtermijn, meestal tussen de één en drie maanden. Dit betekent dat je van tevoren moet aangeven dat je het abonnement wilt beëindigen.
Contractduur: als je een contract hebt met een bepaalde looptijd, zoals een jaar, kan het zijn dat je een boete moet betalen als je voortijdig opzegt. Sommige providers bieden flexibele contracten zonder vaste looptijd.
Schriftelijke kennisgeving: veel providers vereisen een schriftelijke kennisgeving van je opzegging. Dit kan via e-mail, brief of online portal plaatsvinden.
Terugsturen van apparatuur: als je apparatuur van de provider hebt ontvangen, zoals een modem of decoder, moet je mogelijk deze apparatuur terugsturen bij het beëindigen van het abonnement.
Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden van je contract te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van je provider om precies te weten wat de opzeggingsvoorwaarden zijn. Houd er rekening mee dat het niet naleven van de opzeggingsvoorwaarden extra kosten met zich mee kan brengen.
Doorgaans geldt dat een contract maandelijks opzegbaar is (en dus ook doorloopt!) wanneer de looptijd is verstreken.
De prijs voor je abonnement kan niet gegarandeerd vaststaan. Prijzen kunnen in de loop van de tijd variëren als gevolg van verschillende factoren, waaronder inflatie. Het is raadzaam om de voorwaarden van je contract te controleren voor specifieke informatie over prijsstabiliteit en mogelijke aanpassingen gedurende de looptijd van het abonnement.
Een alleen internetabonnement is een pakketdienst aangeboden door internetproviders waarmee je toegang hebt tot breedbandinternet.
Een internet- en tv-abonnement is een pakketdienst aangeboden door internetproviders waarmee je toegang hebt tot zowel breedbandinternet als televisiediensten.
Een alles-in-1 abonnement is een pakketdienst aangeboden door internetproviders waarmee je toegang hebt tot zowel breedbandinternet, televisiediensten en vast bellen.
Een duidelijk overzicht van zenderpakketten en streamingsdiensten per provider vind je hier: zenderpakketten en streamingdiensten per provider
Een duidelijk overzicht van zenderpakketten en streamingsdiensten die kunnen worden toegevoegd aan je pakket vind je hier: zenderpakketten en streamingdiensten per provider
Bij het afsluiten van een internet- (en tv-)abonnement bieden providers vaak kortingen en speciale aanbiedingen. Dit omvat introductiekortingen, bundelkortingen, gratis installatie, gratis extra's zoals zenderpakketten of apparatuur, en cashback-aanbiedingen. Het is belangrijk om de voorwaarden zorgvuldig te lezen en de totale kosten over de gehele contractduur te overwegen.
Bekijk de sectie 'Combideals en acties' voor de acties die providers te bieden hebben.
Telefoon met abonnement
Vind hier je antwoorden op vragen over telefoon met abonnement
In veel gevallen is het mogelijk om je abonnement aan te passen of uit te breiden, afhankelijk van de voorwaarden van de provider.
Ja, veel providers bieden introductiekortingen, bundelkortingen, gratis activatie en andere speciale aanbiedingen.
Wij mogen helaas geen advies geven over het al dan niet afkopen van het toestel of het maandelijks aflossen, maar we kunnen je wel informeren over de beschikbare opties. Het is aan te raden de voorwaarden en kosten van beide opties bij de betreffende provider te raadplegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van je financiële situatie en voorkeuren.
Ja, in veel landen, waaronder in de EU, heb je het recht om je mobiele nummer te behouden bij het overstappen naar een nieuwe telecomprovider. Dit proces wordt "nummerportabiliteit" genoemd. Het is wettelijk geregeld om consumenten de vrijheid te geven om van provider te veranderen zonder hun telefoonnummer te verliezen.
Wanneer je van plan bent om van provider te wisselen, hoef je alleen maar contact op te nemen met de nieuwe provider. Zij zullen het nodige doen om je nummer over te zetten, meestal zonder onderbreking van de dienst. Het is echter altijd verstandig om de specifieke voorwaarden en procedures met zowel je huidige als je nieuwe provider te bespreken.
Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor korting bij het verlengen van je abonnement, is het raadzaam om contact op te nemen met je huidige provider. Zij kunnen je vertellen welke aanbiedingen beschikbaar zijn op basis van je huidige abonnement en klantstatus. Het loont vaak de moeite om te onderhandelen of verschillende providers te vergelijken om de beste deal te vinden wanneer je je abonnement wilt verlengen.
Doorgaans geld dat je abonnement iets goedkoper wordt wanneer je nieuwe contract ingaat, dit komt onder andere doordat de inflatiecorrectie vervalt.
Over het algemeen geldt dat overstappen vaak voordeliger is dan verlengen. Loyaliteit loont dus niet (altijd)!
De prijs voor je abonnement kan niet gegarandeerd vaststaan. Prijzen kunnen in de loop van de tijd variëren als gevolg van verschillende factoren, waaronder inflatie. Het is raadzaam om de voorwaarden van je contract te controleren voor specifieke informatie over prijsstabiliteit en mogelijke aanpassingen gedurende de looptijd van het abonnement.
Een telefoonabonnement verwijst naar een arrangement waarbij een mobiele telefoon wordt geleverd samen met een servicecontract van een telecommunicatieprovider. In dit geval betaalt de abonnee periodieke vergoedingen (meestal maandelijks) voor zowel het gebruik van de mobiele telefoon als voor de bijbehorende telecommunicatiediensten, zoals belminuten, sms-berichten en data.
Ja, er kunnen extra kosten verbonden zijn aan een telefoon met abonnement. Vooral kosten buiten de bundel, zoals het overschrijden van datalimieten, internationale gesprekskosten of extra diensten, kunnen resulteren in aanvullende kosten. Het is belangrijk om de voorwaarden van je abonnement zorgvuldig te lezen om op de hoogte te zijn van mogelijke extra kosten en ervoor te zorgen dat je binnen de grenzen van je gekozen bundel blijft om onverwachte uitgaven te voorkomen.
Zet zonodig een blokkade op bepaalde diensten indien je deze niet gebruikt.
Je kunt je mobiele bundel in het buitenland gebruiken, maar de mogelijkheden variëren per provider. Binnen de EU is roaming vaak kosteloos, maar daarbuiten kunnen extra kosten van toepassing zijn. Bekijk hier welke kosten eventueel gelden en in welke landen je je bundel kunt gebruiken.
Als je je telefoon volledig hebt afbetaald bij een telefoonabonnement, zijn er een aantal mogelijke scenario's, afhankelijk van de voorwaarden van je specifieke contract:
Eigendom van de telefoon: in veel gevallen wordt de telefoon na volledige afbetaling jouw eigendom. Dit betekent dat je de telefoon kunt houden zonder verdere maandelijkse betalingen voor het toestel.
Mogelijkheid tot overstappen: met de telefoon volledig afbetaald, heb je de flexibiliteit om over te stappen naar een ander abonnement, een sim-only abonnement af te sluiten of zelfs van provider te veranderen zonder dat je nog gebonden bent aan het afbetalen van het toestel.
Vervanging van het toestel: als je toe bent aan een nieuwere telefoon, kun je ervoor kiezen om je oude toestel te behouden en een nieuw abonnement met een ander toestel af te sluiten.
Het is echter essentieel om de specifieke voorwaarden van je abonnement te raadplegen om precies te begrijpen wat er gebeurt na volledige afbetaling. Sommige providers hebben mogelijk afwijkende regels of bieden specifieke opties voor klanten die hun telefoon hebben afbetaald.
Doorgaans geld dat je abonnement maandelijks doorloopt met een sim only. Je betaald in dat geval dus alleen nog maar voor je sim.
De opzeggingsvoorwaarden voor je telefoonabonnement kunnen variëren afhankelijk van de specifieke voorwaarden van je telecomprovider en het type contract dat je hebt. Over het algemeen zijn er echter enkele veelvoorkomende aspecten:
Contractduur: Als je een contract hebt met een bepaalde looptijd, zoals 12 of 24 maanden, moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen als je het contract voortijdig beëindigt.
Opzegtermijn: Providers vereisen meestal dat je een bepaalde opzegtermijn in acht neemt. Dit kan bijvoorbeeld 1 of 2 maanden zijn. Gedurende deze periode betaal je nog steeds voor de diensten.
Opzeggingsopties: Sommige providers bieden de mogelijkheid om een contract zonder opzegvergoeding te beëindigen in specifieke gevallen, zoals bij verhuizing naar een gebied waar de provider geen service biedt.
Betalingsverplichtingen: Mogelijk moet je openstaande betalingen, zoals resterende termijnen voor een gesubsidieerde telefoon, volledig voldoen bij het beëindigen van het contract.
Om de exacte opzeggingsvoorwaarden te kennen, kun je het beste de algemene voorwaarden van je specifieke provider raadplegen. Deze informatie is meestal beschikbaar op de website van de provider of in de contractdocumenten die je hebt ontvangen bij het afsluiten van het abonnement. Het kan ook nuttig zijn om contact op te nemen met de klantenservice van je provider voor specifieke details met betrekking tot jouw situatie.
Sim only
Vind hier je antwoorden op vragen over sim only
In veel gevallen is het mogelijk om je abonnement aan te passen of uit te breiden, afhankelijk van de voorwaarden van de provider.
Ja, veel providers bieden introductiekortingen, bundelkortingen, gratis activatie en andere speciale aanbiedingen.
Ja, in veel landen, waaronder in de EU, heb je het recht om je mobiele nummer te behouden bij het overstappen naar een nieuwe telecomprovider. Dit proces wordt "nummerportabiliteit" genoemd. Het is wettelijk geregeld om consumenten de vrijheid te geven om van provider te veranderen zonder hun telefoonnummer te verliezen.
Wanneer je van plan bent om van provider te wisselen, hoef je alleen maar contact op te nemen met de nieuwe provider. Zij zullen het nodige doen om je nummer over te zetten, meestal zonder onderbreking van de dienst. Het is echter altijd verstandig om de specifieke voorwaarden en procedures met zowel je huidige als je nieuwe provider te bespreken.
Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor korting bij het verlengen van je abonnement, is het raadzaam om contact op te nemen met je huidige provider. Zij kunnen je vertellen welke aanbiedingen beschikbaar zijn op basis van je huidige abonnement en klantstatus. Het loont vaak de moeite om te onderhandelen of verschillende providers te vergelijken om de beste deal te vinden wanneer je je abonnement wilt verlengen.
Doorgaans geld dat je abonnement iets goedkoper wordt wanneer je nieuwe contract ingaat, dit komt onder andere doordat de inflatiecorrectie vervalt.
Over het algemeen geldt dat overstappen vaak voordeliger is dan verlengen. Loyaliteit loont dus niet (altijd)!
De prijs voor je abonnement kan niet gegarandeerd vaststaan. Prijzen kunnen in de loop van de tijd variëren als gevolg van verschillende factoren, waaronder inflatie. Het is raadzaam om de voorwaarden van je contract te controleren voor specifieke informatie over prijsstabiliteit en mogelijke aanpassingen gedurende de looptijd van het abonnement.
Een sim only abonnement verwijst naar een arrangement voor telecommunicatiediensten, zoals belminuten, sms-berichten en data.
Ja, er kunnen extra kosten verbonden zijn aan een sim only abonnement. Vooral kosten buiten de bundel, zoals het overschrijden van datalimieten, internationale gesprekskosten of extra diensten, kunnen resulteren in aanvullende kosten. Het is belangrijk om de voorwaarden van je abonnement zorgvuldig te lezen om op de hoogte te zijn van mogelijke extra kosten en ervoor te zorgen dat je binnen de grenzen van je gekozen bundel blijft om onverwachte uitgaven te voorkomen.
Zet zonodig een blokkade op bepaalde diensten indien je deze niet gebruikt.
Je kunt je mobiele bundel in het buitenland gebruiken, maar de mogelijkheden variëren per provider. Binnen de EU is roaming vaak kosteloos, maar daarbuiten kunnen extra kosten van toepassing zijn. Bekijk hier welke kosten eventueel gelden en in welke landen je je bundel kunt gebruiken.
De opzeggingsvoorwaarden voor een Sim Only abonnement kunnen variëren afhankelijk van de specifieke voorwaarden van je telecomprovider. Hier zijn enkele algemene punten die je kunt overwegen:
Contractduur: Sim Only abonnementen hebben vaak een contractduur, bijvoorbeeld maandelijks opzegbaar, 12 maanden, of 24 maanden. Als je een langlopend contract hebt, moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen als je voortijdig opzegt.
Opzegtermijn: Providers vereisen meestal dat je een bepaalde opzegtermijn in acht neemt. Deze periode kan bijvoorbeeld één maand zijn. Gedurende deze periode betaal je nog steeds voor de diensten.
Betalingsverplichtingen: Het is belangrijk om eventuele openstaande betalingen, zoals nog verschuldigde abonnementskosten, volledig te voldoen bij het beëindigen van het Sim Only abonnement.
Nummerbehoud: Als je van plan bent om over te stappen naar een andere provider en je wilt je telefoonnummer behouden, moet je dit op tijd aangeven. Nummerportabiliteit is meestal mogelijk, maar het is belangrijk om de procedure en timing met zowel je oude als je nieuwe provider af te stemmen.
Om de exacte opzeggingsvoorwaarden te kennen, kun je de algemene voorwaarden van je specifieke provider raadplegen. Deze informatie is meestal beschikbaar op de website van de provider of in de contractdocumenten die je hebt ontvangen bij het afsluiten van het Sim Only abonnement. Het kan ook nuttig zijn om contact op te nemen met de klantenservice van je provider voor specifieke details met betrekking tot jouw situatie.
Staat je vraag er niet tussen?
Blogposts

Sim only gebruik buitenland: wat je moet
weten
Ga je binnenkort naar het buitenland? Goed nieuws: sim-only bundels zijn in de EU overal geldig, máár er zijn wat nuances. Voorwaarden kunnen per provider namelijk net even verschillen.
Mobiel
Naar alle artikelen

Is een internetsnelheid van 1 Gbit/s of sneller nodig?
In glasvezel landschap lijken KPN, Delta en Odido een race te zijn begonnen naar het snelste consumenteninternet. Zij lanceren respectievelijk 4 Gbit/s, 5 Gbit/s en 8 Gbit/s glasvezelabonnementen.
Internet
Naar alle artikelen
